Pellett kazán

A pellet kazán a biomassza tüzelésű kazánok azon fajtája, amely a többnyire fenyő- vagy keményfa forgácsból, fűrészporból készített pellet elégetésével fűt.

Mi a pellet?

Az égéshez használt pellet egy olyan természetes fából készült, biomassza alapanyagokból sajtolt, henger alakú, nagy nyomáson préselt rostos anyag, amelyet önmaga tart össze, ennek köszönhetően kiválóan ég. Általában 6 mm átmérőjű és 2,5-5 cm hosszúságú. Leggyakrabban fűrészpor vagy faforgács felhasználásával készül. A fából készített fapellet átlagos hőértéke 5,14 kWh/kg 0,5–1%-os hamutartalom mellett. Energiaértéke magas, tárolása egyszerű. A pellet speciális kazánban történő égése során mindössze annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött, és ami a természetes korhadása során amúgy is felszabadulna - így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, fékezi az üvegházhatást.
Megújuló energiaforrásként állandóan újratermelhető, így nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal. Európában az elmúlt években a pellet-felhasználás ugrásszerű terjedése tapasztalható, egyre többen állítják át fűtési rendszereiket a gazdaságos, kényelmes, megújuló energiára.

Működése

kényelmes – egy teljes fűtési szezonon át önállóan működik, tisztítás és tartály töltést kivéve hatásfoka egyedülálló – a modern pelletkazánunk akár 90-95%-os hatásfokkal is üzemelnek
A pelletégetőbe szállító csiga folyamatosan és automatikusan adagolja a pelletet szabályozott működés mellett. Az égéshez használt levegőt az égőben elhelyezett ventilátor biztosítja. Ezután a pellet kazánban felszabadult hőenergia átadódik a hőszállító közegnek.
Rendkívül környezetbarát fűtési módszer, mert újrahasznosított alapanyagokat használ el, valamint káros anyag- kibocsátása is alacsony, köszönhetően szabályozott működésének.
Mivel a fűrészporból préselt pellet szemcsemérete homogénebb a fánál, ezért automatizáltabban fűthető vele a kazán, mint a tűzifával. A pellettartályban maximálisan elméletileg korlátlan. Az égés következtében keletkező, 1 %-ot nem meghaladó salakanyag pedig a kazán salaktálcájára jut. Automatizált működésének köszönhetően napokon át képes a megfelelő hőmérsékletet biztosítani felügyelet nélkül, de tisztás igényel, legalább heti 2 alkalommal.

Típusok

Back To Top